Dieta i zdrowe nawyki
W rodzinach dotkniętych hipercholesterolemią rodziną (FH) zasady zdrowego stylu życia należy wprowadzać już od najmłodszych lat, wypracowując trwałe nawyki żywieniowe. Należy eliminować z diety produkty, które podwyższają poziom cholesterolu we krwi, a tym samym mogą zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe.
Sposób żywienia pacjentów z FH powinien opierać się o zasady racjonalnego żywienia, które uwzględniają przede wszystkim:
- regularne spożywanie posiłków (4-5 posiłków w ciągu dnia, co 3-4 godziny), ostatni posiłek należy spożyć około 3 godzin przed snem
- spożywanie warzyw i owoców, które powinny być podstawą naszego żywienia
- ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęcych, a wprowadzanie tłuszczów roślinnych
- ograniczanie soli, cukru i spożywania słodyczy (zastępowanie ich orzechami lub owocami)
- codzienne nawadnianie organizmu (minimum 1,5 litra wody dziennie).
W ramach zdrowego stylu życia nie zapominaj o aktywności fizycznej. Aktywność fizyczna zwiększa poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL) we krwi. Zaleca się wykonywanie 3,5–7 h umiarkowanie intensywnej aktywności fizycznej tygodniowo lub 30–60 min prawie codziennie.
Ćwiczenia powinny być indywidualnie dostosowane do możliwości i kondycji osoby z hipercholesterolemią rodzinną. U osób po przebytym incydencie sercowo-naczyniowym (zawale serca lub udarze) aktywność fizyczna powinna być wprowadzana stopniowo pod okiem specjalisty (rehabilitant, fizjoterapeuta).
Najedź na znacznik na mapie, by zobaczyć szczegóły:
Kliknij na znacznik na mapie, by zobaczyć szczegóły: